قروت نوعی فرآورده شیری است (نوعی کشک به رنگ تیره) که مردم خراسان جنوبی- بیرجند از آن به عنوان یکی از غذاهای محلی ومقوی استفاده می کنند.
این کشک را با جوشاندن و تغلیظ دوغ در دیگهای چدنی با روشی مخصوص، به دست می آورند . قروت ابتدا به صورت جامد یا پودر تهیه شده سپس بعد از حل شدن مواد آن در آب عصاره ای بنفش رنگ حاصل می شود که آنرا به دوحالت مصرف می کنند یا می جوشانند ویا به صورت سرد مصرف می کنند
این نوع کشک خواص بیشتری نسبت به سایر کشکها دارد . در بررسی کارشناسی صورت گرفته در اداره کل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی کشور کشک بیرجندی با نام مهارت سنتی پخت قروت ( غذای محلی خراسان جنوبی) در فهرست آثار ملی میراث فرهنگی ناملموس( معنوی) ثبت شد.
این نوع قروت در واقع کار را برای مصرف کننده کمی راحت تر نموده و موجب شده تقار از مراحل تولید قروت حذف شود .
خواص و مهمترین استفاده درمانی از کشک، پیشگیری از بروز یا پیشرفت بیماری پوکی استخوان است.
میزان مناسب کلسیم و فسفر و نسبت این دو ماده مغذی در ترکیب کشک شرایط ایده آلی را برای استفاده بهینه از کشک مصرفی در پیشگیری از پوکی استخوان به وجود آورده است.
به طور سنتی در برخی از مناطق کشور خوردن روزانه کشک به مادران باردار توصیه می شود که در صورتی که موارد بهداشتی مربوط به آن رعایت شود، پیشنهاد و توصیه ای علمی به شمار می آید
- رفع کم خونی
- مفید در استحکام و رشد استخوانها
- افزایش دهنده گلبول های قرمز خون
- ضدعفونی کننده دستگاه گوارش
فروشگاه زعفران و خشکبار برادران جعفری | درباره ما
زعفران و خشکبار برادران جعفری زرشک، آب زرشک، عناب، حبه عناب، چای ایرانی و ...